Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Vlaanderen in diep water

Film studio's

Voor een succesvolle wateropname moet alles op zijn plaats vallen: de juiste faciliteiten, bekwame crew en een financiële omgeving die het hele pakket tegen een redelijke prijs levert. Het is een evenwichtsoefening waar Vlaanderen goed in is. Vorig jaar alleen al trok het onderwateropnames aan voor twee grote internationale coproducties.

Kursk © Via Est - Belga Productions

Zowel Kursk, de nieuwste speelfilm van Thomas Vinterberg, als de prestigieuze Noorse tv-serie State of Happiness kozen AED Studios in Lint voor hun onderwateropnames. Ondertussen wordt in Vilvoorde, nabij Brussel, een nieuwe waterstudio gebouwd die de capaciteit van Vlaanderen voor waterfilmopnames naar een hoger niveau zal tillen.

Een ramp met een onderzeeër

Kursk volgt de gebeurtenissen die in 2000 plaatsvonden nadat een Russische onderzeeër door explosies naar de bodem van de Barentszzee was gezonken. De film toont de overlevingsstrijd van de matrozen in de getroffen onderzeeër, terwijl hun families aan land politieke obstakels uit de weg gaan om hen te redden.
Het project viel voor het eerst op bij coproducent Belga Films toen Matthias Schoenaerts werd gecast in de rol van de kapitein van de Koersk. Als grote Vlaamse ster zou zijn betrokkenheid niet alleen een publiekstrekker zijn, maar ook een opening om de Belgische Tax Shelter erbij te betrekken. "We moesten deze gewoon coproduceren," zegt Christophe Toulemonde, hoofd producties van Belga.
Het bedrijf heeft een lange geschiedenis als distributeur in België, maar begon pas drie jaar geleden met coproductie. "Het idee is om de inhoud te produceren die wij zouden willen verdelen, en onze focus ligt op films van hoge kwaliteit voor een breed publiek."
Kursk past in het plaatje en combineert Vinterbergs reputatie als regisseur met een spannend verhaal en acteertalent zoals Schoenaerts, Colin Firth en Léa Seydoux. Het betekende ook vertrouwde partners in de hoofdproducent Via Est uit Luxemburg en voor de internationale verkoop, EuropaCorp, wiens films Belga al vele jaren distribueert in de Benelux.

Kursk © Via Est - Belga Productions
Op de set van Kursk © Via Est - Belga Productions

Kursk naar Vlaanderen

De gesprekken over waar de film zou worden opgenomen gingen in eerste instantie over Canada, Zuid-Afrika en Roemenië. Belga was zich bewust van het potentieel van het project en vroeg om de productie naar België te halen. "Wat dat mogelijk maakte, was de unieke combinatie van financiering, de kwaliteit van de crew en de kwaliteit van de faciliteiten," zegt Toulemonde.
Wat de financiering betreft, kon de productie een beroep doen op de Tax Shelter en de regionale economische fondsen, met bijdragen van Screen Flanders, Screen Brussels en Wallimage.
Ondertussen bood AED Studios conventionele studioruimte en een grote waterstudio aan. "Er zijn niet zoveel indoor waterstudio's in Europa, met gefilterd water, en groot genoeg zijn voor zo'n project."
De grootste uitdaging bestond erin om de set van de onderzeeër zo te bouwen dat hij bestand zou zijn tegen het water en de impact van de opnames. "Hoe we het zouden construeren, het in het water zouden zetten en het in en uit het water zouden halen ondanks het gewicht van 20 ton waren grote uitdagingen," legt Toulemonde uit.

Een visuele taal creëren

Een belangrijk onderdeel van de Vlaamse crew voor Kursk was Wim Michiels van Cine Diving, die nauw samenwerkte met de Oscarwinnende DoP Anthony Dod Mantle voor het onderwatercamerawerk.
"Hij wilde een eigen taal voor onderwaterfilmen", herinnert Michiels zich. "Hij zocht naar een manier om het te filmen zonder dezelfde shots te hebben als andere onderwaterfilms. Dat bracht ons in een hele periode van zoeken naar camera's, lenzen en belichting, en de manier om die onder water te gebruiken."

Tijdens de opnames communiceerden ze via een intercom, waarbij Dod Mantle een constante stroom instructies gaf. "Hij zegt niet: 'nu links' of 'nu rechts', hij geeft je de juiste sfeer. Hij vertelt verhalen en jij hebt de vrijheid om die te interpreteren. Het is een heel speciale manier van werken."
Een andere uitdaging kwam van scènes die onder water werden opgenomen in bijna duisternis, waar de acteurs zowel onder water waren als niet goed konden zien. "De sets veilig maken voor de acteurs en veilig met ze filmen was een grote zorg," zegt Michiels. "Voor Kursk deden we onderwatertraining voor 42 mensen: acteurs, stand-in duikers, body doubles en enkele figuranten."

Anthony Dod Mantle wilde een eigen taal voor onderwaterfilmen hebben

Wim Michiels onderwater DOP

State of Happiness

Cine Diving was ook betrokken bij State of Happiness, een tv-serie over de ontdekking in 1969 van een enorm olieveld in de Noordzee. De serie, geregisseerd door Petter Næss, wordt geproduceerd door het Noorse Maipo Film en in Vlaanderen gecoproduceerd door Lunanime, onderdeel van de Lumière-groep.
De samenwerking is het resultaat van Lumière's lange geschiedenis als distributeur van Scandinavische series. Toen producent Jan De Clercq hoorde dat State of Happiness in de maak was, voelde hij zich meteen aangetrokken tot het project.
"Het is een serie over de start van de olie-industrie en hoe die de samenleving in Noorwegen veranderde. Ik denk dat dat iets interessants is waar mensen meer over willen weten."
Het was ook een kans voor Lunanime om samen te werken met één van de meest ervaren Noorse producenten aan een prestigieus project. "Ik denk dat State of Happiness het grootste budget heeft van alle tv-series die tot nu toe in Noorwegen zijn gemaakt," zegt De Clercq.
Met de financiële steun van de Tax Shelter en Screen Flanders, plus de eigen bijdrage van een minimumgarantie als distributeur, kon Lunanime een aantrekkelijk pakket samenstellen waarmee het studiowerk naar AED werd gebracht.

Op de set van State of Happiness S1 © Maipo Film

De zeebodem bouwen

Een van de grootste technische uitdagingen was het nabootsen van de bodem van de Noordzee in de tank van AED. Dit moest gebeuren zonder het water te vervuilen met vrij zwevend zand, omdat het vervangen van het water tijdrovend en erg duur zou zijn geweest.
Een idee was om een zeebodem te bouwen op platen, die dan in de tank konden worden neergelaten, maar deze zouden veel te zwaar zijn geweest. "Dus ontwikkelden Kurt Loyens en zijn team decorbouwers een zeer interessante oplossing door het zand op platen te lijmen met latex. Deze konden dan onder water worden afgerold," zegt hoofd producties Tim Martens.
Een andere uitdaging was de duikbel die in de onderwaterscènes voorkomt. "Het is een replica van een duikbel die uit Noorwegen kwam, maar hij woog nog steeds drie ton en het was niet zo voor de hand liggend hoe je deze in positie kon krijgen."

State of Happiness S1 © Maipo Film

Strakke schema's

Alle onderwateropnames moesten in twee dagen klaar zijn, een strak schema dat typisch is voor tv-werk. "Je moet een manier vinden om snel te werken, want de budgetten zijn beperkter, maar ze willen het verhaal toch op een mooie manier vertellen. Dus moet je een manier vinden om daar te komen," zegt Michiels.
Zijn oplossing, bedacht samen met DoP Lars Vestergaard, was om voor elke scène een reeks lange sequentieshots te maken: eerst een algemeen shot, dan de acteur van voren volgen, dan over de schouder, dan in close-up. "We konden dat doen omdat we verlichting hadden geïnstalleerd die werkte voor al die shots."
Dit bleek zo effectief dat aanvankelijke plannen om de opnames te beperken werden ingetrokken. "Uiteindelijk ging het zo goed dat we de extra shots konden doen die waren overgeslagen omdat we dachten dat we niet genoeg tijd hadden," zegt Martens.

Köln 75: mu­ziek­ge­schie­de­nis schrijven

Coproductie
Köln 75 vertelt het verhaal van hoe de Duitse tiener Vera Brandes tegen de verwachtingen in de Amerikaanse pianist Keith Jarrett naar Keulen haalde om een van de beroemdste jazzopnames aller tijden te spelen. De film is voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lemming Film België en maakte gebruik van lokaal talent voor de VFX, grading en geluidsnabewerking.
Meer lezen

De ijs­beer­prins: ani­ma­tie­ta­lent combineren

Animatie
Drie animatiestudio's in drie Belgische regio's kwamen samen om The Polar Bear Prince te maken, een familie-animatiefilm geproduceerd door Maipo Film uit Noorwegen en gecoproduceerd door Vivi Film en Beside Productions uit België.
Meer lezen

Mr. K: een wereld bouwen in de studio

Coproductie
Als je een wereld voor een film bouwt, heb je ruimte en talent nodig. De producenten van Mr. K, die zijn wereldpremière beleeft op het 2024 Toronto International Film Festival, vonden beide in Vlaanderen.
Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!

Inschrijven nieuwsbrief