De ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieDrie animatiestudio's in drie Belgische regio's kwamen samen om De ijsbeerprins te maken, een familie-animatiefilm geproduceerd door Maipo Film uit Noorwegen en gecoproduceerd door Vivi Film en Beside Productions uit België. De samenwerking bracht niet alleen animatietalent samen, maar stelde coproducent Vivi Film ook in staat financiering aan te trekken uit alle drie de regionale filmfondsen, naast de Belgische tax shelter via coproducent Beside.
De financiering vanuit België was essentieel voor de financiering van dit ambitieuze project en de animatieploeg was zeer bekwaam en creatief.
In Europa zijn de meeste grote animatiefilms multinationale producties. Dit maakt De ijsbeerprins ongebruikelijk, omdat alleen Noorwegen en België erbij betrokken zijn. "De financiering maakte het mogelijk om de coproductie tussen de twee landen te houden en ervoor te zorgen dat het meeste werk, behalve de pre-productie en post-productie, binnen België bleef," zegt Boysen. "Dit zorgde voor een stabiliteit in de productie die een belangrijke impact heeft op het eindresultaat."
Viviane Vanfleteren, oprichter van Vivi Film, had al ervaring met coproducties in Noorwegen na de speelfilm Titina, die volledig werd geanimeerd in haar twee studio's, Studio Souza in Brussel en Creature in Gent. Dus toen ze werd benaderd door het Belgische tax shelter bedrijf Beside Productions om mee De ijsbeerprins te coproduceren, was het zowel bekend terrein als iets nieuws.
"De ijsbeerprins is geen typische Vivi Film film," zegt ze. "Als je naar ons aanbod kijkt, hebben we veel auteursfilms en dit is anders. Het heeft liedjes en actie, en het is bestemd voor een breed publiek."
Scandinavisch volksverhaal
De ijsbeerprins is gebaseerd op één van de meest geliefde volksverhalen uit Scandinavië en is een verhaal over liefde, hebzucht en moed, vol spanning, humor, muziek en adembenemende landschappen.
De heldin is Liv, een avontuurlijk meisje dat ervan droomt om haar huis in het bos te verlaten. Wanneer de ijsbeer Valemon haar familie een uitweg uit de armoede aanbiedt als ze met hem meegaat, accepteert ze dit. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee, een vriendschap die wel eens zou kunnen uitgroeien tot iets diepers. Want Valemon is niet alleen een beer, maar ook een prins die ooit vervloekt werd door een heks.
Als het gaat om geanimeerde sprookjes, is het moeilijk om de schaduw van Disney te vermijden. Vanfleteren was er vanaf het begin op gebrand om de valkuil van het proberen te concurreren te vermijden. "Ook al hebben we de vaardigheden om Disney te evenaren, we hadden niet de tijd of het budget, dus moesten we onze eigen stijl vinden," zegt ze. Het resultaat is een kenmerkende animatie die de vlakheid van 2D uitspeelt tegen de diepte van de achtergronden.
Samenwerking onder studio's
Door de omvang en ambitie van de film wilde Vanfleteren het animatieteam graag uitbreiden, dus zocht ze naast Studio Souza en Creature een derde studio, dit keer in Wallonië. De partner die ze vond was Dreamwall in Charleroi.
"Toen we met Dreamwall spraken, ontdekten we dat ze een vergelijkbare manier van werken hebben als wij," zegt ze. "En hoewel ze veel ervaring hebben met 3D-animatie, waren ze geïnteresseerd om hun eerste stappen te zetten in traditionele 2D-animatie."
Alle drie de studio's verdeelden de animatietaken voor De ijsbeerprins, waarbij Studio Souza de lay-out van de achtergrond en het kleurenwerk voor zijn rekening nam, Creature de lay-out en posing en Dreamwall de compositing. Ondertussen werden de storyboard animaties, stemopnames, muziek, postproductie van beeld en geluid allemaal in Noorwegen gedaan.
De ijsbeerprins was een echte coproductie, zowel financieel als creatief. Het was een zeer positieve ervaring en ik zou deze manier van werken graag nog eens herhalen.
Tijdens de productie bezocht regisseur Mikkel B Sandemose de studio's eens per maand, waarbij hij ongeveer een week in België verbleef. Na gewerkt te hebben in live action films, was dit zijn eerste ervaring met het regisseren van animatie. "Mikkel is een geweldige regisseur, met een prettige manier van werken met de crew," zegt Vanfleteren. "Telkens als er een nieuwe afdeling aan de slag ging, kwam hij hierheen om met de mensen te praten, en dat contact en die communicatie vinden we heel belangrijk."
Financiering combineren
Doordat de drie betrokken animatiestudio's uit drie verschillende Belgische regio's kwamen - Vlaanderen, Brussel en Wallonië - kon Vivi Film economische steun aanvragen bij alle drie de regionale filmfondsen. Ondertussen betekende de creatieve inbreng in het project dat het ook culturele steun kon aanvragen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
"We hadden de animatieregisseur, een storyboardtekenaar die alle liedjes schreef, verschillende afdelingssupervisors, het hoofd compositing en een heleboel betrokken artiesten, dus we konden ook steun krijgen van het culturele fonds," zei Vanfleteren.
Ondertussen had Maipo steun aangevraagd bij Eurimages, geld dat ook in België werd uitgegeven, samen met enkele andere investeringen van het bedrijf. "Dat bracht €1,8 - 1,9 miljoen naar België, wat op zijn beurt de tax shelter en regionale financiering een beetje verhoogde. In totaal hebben we ongeveer €6,5 miljoen uitgegeven in België, ongeveer 60 procent van het totale budget."
De ijsbeerprins gaat op 25 december in première in Noorwegen en de internationale verkoop wordt verzorgd door Trust Nordisk.
Andere animatiecoproducties van Vivi Film zijn onder andere Upside Down River, een serie gemaakt met Dandeloo in Frankrijk, een bewerking van bekende boeken van Jean-Claude Mourlevat, en Ewilan's Quest, een fantasy serie gemaakt met Andarta Pictures, ook in Frankrijk.
Er wordt ook gewerkt aan de 3D-animatiefilm Ploey 2: The Legend of the Winds, met Gunhil in IJsland. "We financieren het project nog steeds, maar het doel is om dezelfde samenwerking op te zetten in België, met dezelfde drie studio's, Creature, Studio Souza en Dreamwall," zei Vanfleteren.
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieLunanime
Meet the producersMr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!