Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Nordic Noir gemaakt in Vlaanderen

Coproductie

Vlaanderen ligt misschien een beetje ver naar het zuiden om als 'Nordic' te gelden, maar het Gentse Lunanime ontwikkelt een sterke smaak voor tv-'noir' uit Vlaanderen.

Occupied S2

Van provinciale bioscoopeigenaar tot gediversifieerde mediaonderneming is de Lumière Groep geleidelijk uitgebreid - het begon met het bezit van een bioscoop in Brugge - tot productie- en distributietakken, filmfinanciering en een bloeiende animatiestudio. Het bedrijf is gevestigd in Gent en heeft gebruik gemaakt van de verschillende financieringsvormen die in de regio beschikbaar zijn, plus de toegevoegde waarde die de Belgische Tax Shelter biedt - het heeft een financiële eenheid, Lum.Invest, die tax shelter fondsen werft voor eigen producties en producties van andere bedrijven - en heeft aan de basis gestaan van het feit dat Vlaanderen een productiehub is geworden die in geen verhouding staat tot zijn omvang.
"Er zijn veel landen die ook een tax shelter systeem hebben," zegt mede-eigenaar Jan De Clercq, "maar er zijn maar een paar landen waar je tax shelter hebt, een fonds zoals Screen Flanders dat belangrijk is voor ons en dan, in veel projecten, voegen we een minimumgarantie toe omdat we ook distribueren. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor mensen om met ons te coproduceren."

Geheim wapen

Distributeur zijn is het geheime wapen van Lumière. In die zin, merkt ceo Annemie Degryse op, die aan het hoofd staat van productietak Lunanime, lopen de verschillende onderdelen van het bedrijf - distributie en productie - parallel. "Laten we zeggen dat we niet zouden coproduceren als we het niet zouden willen distribueren. Als je er niet verliefd op wordt, wil je mensen niet vertellen dat het geweldig is en dan is er geen reden om het te coproduceren."
"We maakten onze eerste film in 2001: Meisje, wat het debuut was van Matthias Schoenaerts," zegt De Clercq. "Daarna, in 2003, begonnen we met de distributie van films en tv-series. Het tweede dat we kochten was La meglio gioventu  van Marco Tullio Giordana, dat een enorm succes was in de Benelux, dus vanaf dat moment tot nu hebben we onze distributieactiviteiten heel sterk ontwikkeld, altijd met films en tv-series."

Nordic Noir gemaakt in Vlaanderen

Dankzij deze filosofie heeft Lunanime deelgenomen aan een aantal internationale coproducties en animatiefilms (zie hieronder). Meer recentelijk heeft het bedrijf zich echter bewogen in de wereld van 'Nordic noir', het fenomeen dat tv-drama een nieuwe impuls heeft gegeven met series als The Killing en The Bridge. Momenteel werken ze samen met de Zweedse productiemaatschappij Yellow Bird aan de tweede serie van de Noorse politieke thriller Occupied, over wat er gebeurt als Noorwegen op eigen houtje probeert fossiele brandstoffen te verbieden.
Ook in de pijplijn zit Hassel, een serie gebaseerd op boeken van een Zweedse misdaadschrijver uit de jaren '70, die een coproductie wordt tussen Vlaanderen, Duitsland en Zweden. Maar de nieuwe Scandinavische avonturen van Lunanime zijn eigenlijk begonnen met een hoogwaardige tv-serie genaamd The Team over drie losgeslagen agenten, één uit Antwerpen, één uit Kopenhagen en één uit Berlijn, die moeten samenwerken aan een reeks gelijkaardige misdaden. Het was een groot succes, met meer dan 10 miljoen kijkers, maar The Team was al een eind op weg toen Lunanime aan boord kwam, herinnert De Clercq zich.

Op de set van Occupied S2 © Kris Dewitte

We waren erg blij met de steun van Vlaanderen. De ploeg paste echt goed bij de Noorse ploeg, dus ja, ik zou het zo weer doen. We houden echt van België!

Gudny Hummelvoll producent
Occupied S2 Poster

Verhuizen naar België

"Het idee kwam van Peter Nadermann, die bekend staat als de connectie tussen Duitsland en Scandinavië: hij was de man die The Killing ontdekte. Hij had een 'Nee' gekregen van het Verenigd Koninkrijk en, ik geloof, van Frankrijk om coproducent te worden, dus ze kwamen iets van twee of drie miljoen [euro] tekort. Ik zei tegen hen: 'Als jullie van Frankrijk naar België verhuizen, dan hebben we het geld dat jullie nodig hebben'."
Lunanime's deelname aan de tweede serie van Occupied kwam op een vergelijkbare manier tot stand. Lumière was betrokken bij de eerste serie als distributeur, die de serie doorverkocht aan de Vlaamse televisie en andere lokale zenders, vertelt De Clercq. "Vorig jaar waren we op de Nordic Film Market in Göteborg en hadden we een ontmoeting met Marianne Gray en Gudny Hummelvoll uit Noorwegen. Voor het tweede seizoen van Occupied waren ze op zoek naar extra financiering en een deel van de actie vond plaats in Frankrijk. Dus zeiden we: 'Oké, we kunnen een coproductie met jullie doen'. De combinatie met Tax Shelter geld werkte heel goed, en Screen Flanders vond het ook financieel interessant voor hen." Uiteindelijk heeft Occupied 2 20 dagen opgenomen in België. "We hebben gefilmd in Antwerpen en Brussel", zegt Hummelvoll. "We hebben veel scènes opgenomen die eigenlijk Frankrijk en Polen zouden moeten zijn. We waren erg blij dat we de steun van Vlaanderen kregen. De crew paste echt goed bij de Noorse crew, dus ja, ik zou het zo weer doen. We houden echt van België!"

Zo werd de hybride geboren die bekend staat als 'Vlaamse noir'. "Het grote verschil met Hassel is dat de laatste twee afleveringen een Vlaamse regisseur hebben, Eshref Reybrouck," besluit De Clercq, "en de DOP is Christophe Nuyens die The Tunnel 2 maakte en nu een grote BBC-serie doet, Riviera (met een Vlaamse regisseur, Hans Herbots). Het is echt Nordic noir met een Vlaams tintje."

Trailer van Occupied 2

Köln 75: mu­ziek­ge­schie­de­nis schrijven

Coproductie
Köln 75 vertelt het verhaal van hoe de Duitse tiener Vera Brandes tegen de verwachtingen in de Amerikaanse pianist Keith Jarrett naar Keulen haalde om een van de beroemdste jazzopnames aller tijden te spelen. De film is voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lemming Film België en maakte gebruik van lokaal talent voor de VFX, grading en geluidsnabewerking.
Meer lezen

De ijs­beer­prins: ani­ma­tie­ta­lent combineren

Animatie
Drie animatiestudio's in drie Belgische regio's kwamen samen om The Polar Bear Prince te maken, een familie-animatiefilm geproduceerd door Maipo Film uit Noorwegen en gecoproduceerd door Vivi Film en Beside Productions uit België.
Meer lezen

Mr. K: een wereld bouwen in de studio

Coproductie
Als je een wereld voor een film bouwt, heb je ruimte en talent nodig. De producenten van Mr. K, die zijn wereldpremière beleeft op het 2024 Toronto International Film Festival, vonden beide in Vlaanderen.
Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!

Inschrijven nieuwsbrief