Mr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieAls je een wereld voor een film bouwt, heb je ruimte en talent nodig. De producenten van Mr. K, die zijn wereldpremière beleeft op het 2024 Toronto International Film Festival, vonden beide in Vlaanderen.
In deze tweede speelfilm van de Noors-Nederlandse regisseur Tallulah Schwab checkt de reizende goochelaar Mr. K (Crispin Glover) in bij een hotel voor de nacht. Wanneer hij de volgende ochtend probeert te vertrekken, kan hij de uitgang niet vinden. Zijn pogingen om weg te komen trekken hem alleen maar dieper mee, waardoor hij verder verstrikt raakt in de Kafkaiaanse wereld van het hotel en zijn merkwaardige bewoners.
We wisten vanaf het begin dat we dit niet op locatie konden filmen. Het hotel krimpt, het evolueert, het leeft. Het is een personage in de film en dat is een uitdaging.
Tegelijkertijd wisten ze dat ze niet alles met computers wilden doen. "Tallulah is een regisseur die met haar acteurs wil werken op een plek die echt aanvoelt, dus kozen we ervoor om zoveel mogelijk met de camera te doen en dat vervolgens uit te breiden met visuele effecten," zegt Glijnis.
Dubbele studio
De oplossing, bedacht met de Vlaamse coproducent Dries Phlypo van A Private View, was het creëren van een dubbele studio. "We splitsten het script op in verschillende fases van het hotel, elk met een andere look," legt Glijnis uit. "Vervolgens draaiden we in de ene studio, terwijl het artteam in de andere studio de volgende fase van het hotel voorbereidde."
Deze twee studio's werden gecreëerd in Villywood, een faciliteit in Vilvoorde in Vlaanderen, ondersteund door een productiekantoor aan de overkant van de weg. "Dat betekende dat we continu konden filmen en voorbereiden, dus de workflow was ongelooflijk."
Hoewel het grootste deel van het hotel in deze studio's werd gebouwd, werden er ook één of twee echte locaties gebruikt. De keuken van het hotel, die in een aantal belangrijke scènes voorkomt, werd gefilmd in het Loodswezen, een groot 19e-eeuws gebouw vlakbij de rivier in Antwerpen. En scènes in de receptie van het hotel werden opgenomen in het Aegedium, een oude vergaderzaal in Brussel.
Internationale crew
Mr. K is een coproductie tussen Lemming Film en Film Kitchen in Nederland, A Private View in België en Take 1 in Noorwegen. De financiering kwam van selectieve fondsen in Noorwegen, Nederland en België, waaronder het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Screen Flanders. Europese steun kwam van Eurimages, met investeringen uit verkoop en distributie en de Belgische tax shelter die het plaatje compleet maakten.
Dit soort internationale coproducties vraagt om een internationale crew. Director of photography Frank Griebe, bekend van zijn lange samenwerking met Tom Tykwer voor films als Run Lola Run en Perfume, kwam uit Duitsland. De geluidscrew kwam uit Noorwegen, terwijl het production design een mix was van Nederlands en Vlaams talent, met een belangrijke bijdrage van de Vlaamse kostuumontwerpster Charlotte Willems en haar team.
"De eerste en grootste uitdaging voor Charlotte was het creëren van kostuums voor een grote verscheidenheid aan totaal verschillende personages, het creëren van een absurde wereld die in elkaar overloopt," zegt Glijnis. "Het werk dat ze samen met de productieontwerper heeft gedaan, zodat de textuur en kleur van elk kostuum werken in relatie tot de sets, is geweldig."
Gekleed voor succes
Willems heeft veel ervaring met het maken van kostuums voor zowel Vlaamse films, zoals het spraakmakende oorlogsdrama Will, als internationale producties zoals I Kill Giants, The Albanian Virgin en 55 Steps.
Door te werken aan het brede scala van internationale coproducties die naar België komen, hebben we geleerd om niet alleen de styling van een film te doen, maar om kostuums te maken die op maat gemaakt zijn voor de look van de film.
Mr. K was meteen aantrekkelijk vanwege de vrijheid om creatief te zijn die het bood. "Voor elke tijdsperiode zijn er moderegels, maar voor Mr. K zijn er geen regels, dus ik kon creëren wat ik wilde, wat Tallulah wilde en wat de acteurs wilden. Dat maakte dit project uniek."
Na het bespreken van moodboards met de regisseur en andere belangrijke medewerkers, ging Willems op zoek naar haar kostuums. Ze bezocht Praag en Berlijn voor outfits die aanleunen bij de jaren 1930 en 1940 en ging vervolgens naar Parijs om fanfare-uniformen te kopen.
"We hebben ook veel kostuums gemaakt en ik heb een geweldig team in Antwerpen waar ik al heel lang mee samenwerk," zegt ze. "We hebben een heel goed naaiteam, een goede kleermaker en goede coupeuses, en een team op de set voor het managen van figuranten. Ze weten wat ik wil, maar ze steken ook hun hart en ziel in elk project, dus het is een groepsinspanning."
Doordat de twee studio's parallel werkten, kon Willems dicht bij de actie blijven. "Ik vind het fijn om echt betrokken te zijn, te horen wat er gebeurt en te zien wat ze aan het bouwen zijn. Op die manier kan ik de kostuums aanpassen aan het decorontwerp, zodat het allemaal één geheel wordt," zegt ze.
Het hotel tot leven brengen
De internationale cast van Mr. K, die in het Engels speelt, bestaat uit de Vlaamse oudgedienden Sam Louwyck (The Wonders, Luka, Belgica) en Barbara Sarafian (Rundskop, Everybody Happy, Clan). Als bewoners van het hotel maken zij ook deel uit van de wereldopbouw.
"Barbara is één van de eerste acteurs die we in de film zien en ze speelt een opvallend personage dat helpt de toon te zetten," zegt Glijnis. "Hetzelfde geldt voor Sam Louwyck. Hij brengt iets heel speciaals naar het scherm in al zijn optredens."
Vlaanderen eiste ook twee belangrijke postproductierollen op voor de film, met de montage toevertrouwd aan Maarten Janssens en de muziek gecomponeerd door Stijn Cole, alias Stan Lee Cole. "Die elementen zijn belangrijke Vlaamse bijdragen die het kwaliteitsniveau en de toon van de film bepalen," zegt Glijnis.
Het niveau van het talent is extreem hoog, met een fantastische combinatie van professionaliteit en een oprechte gretigheid om aan projecten te werken met artistieke integriteit. Dat voel je over de hele lijn, van cast tot setcrew tot postproductie.
Mr. K gaat in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Level K staat in voor de wereldverkoop.
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieDe ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieMoresnet: een erg Europees mysterie
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!