Flexibele coproductiepartners
CoproductieInternationale coproducties zijn er in vele soorten en maten, dus Vlaamse partners zijn gewend om zich aan te passen aan verschillende rollen. Het kan gaan om het leveren van talent achter de camera, decors, acteurs of postproductiemagie. Deze flexibiliteit werd duidelijk toen vier producenten van internationale series ondersteund door Screen Flanders hun ervaringen met elkaar vergeleken in een panelsessie opgenomen voor Content London 2020.
Twee van de besproken series worden gemaakt voor grote Franse zenders, waarbij Vlaams talent een ongewoon grote rol speelt. In het geval van Revival (Renaissances), geproduceerd door Léonis Productions in Parijs voor TF1, is 95% van de crew Vlaams, werkend in Vlaanderen en in Frankrijk onder leiding van regisseur Frank Van Passel (De keizer van de smaak, Het varken van Madonna).
Bijna de helft van de cast komt ook uit Vlaanderen, met prominente rollen voor Kevin Janssens (Patrick, Undercover), Lynn van Royen (Beau Séjour, Team S2) en Boris Van Severen (GR5, Baptiste). Tot slot worden alle postproductie en special effects in België gedaan.
"De show wordt volledig gemaakt door Vlaams talent, voor prime time uitzending in Frankrijk," zei uitvoerend producent Jean-Benoît Gillig tijdens het gesprek.
Het verhaal speelt zich af tussen Biarritz en Antwerpen en onderzoekt de emotionele gevolgen van een harttransplantatie voor de families van zowel de donor als de ontvanger. "Vanaf het begin wilden we een huwelijk tussen Biarritz en Antwerpen op het scherm," legde Gillig uit. "En Antwerpen is geweldig."
De samenwerking met Vlaanderen was doorslaggevend voor de financiering van de coproductie, aangezien TF1 slechts 60% van het budget voor zijn rekening nam. "We moesten dus creatief zijn, en zowel Screen Flanders als de Belgische Tax Shelter speelden daarin een grote rol."
De show wordt volledig gemaakt door Vlaams talent, voor prime time uitzending in Frankrijk
Talent in elke taal
De richting was anders voor Sophie Cross, een misdaadserie bedacht voor de publieke omroep France Télévisions. Volgens producer Ivy Vanhaecke van Sallie Gardner en Domm is het de eerste keer dat Vlaanderen op deze manier een serie voor de Franse markt maakt.
Hoewel de cast grotendeels Frans is, is het creatieve team Vlaams, dus talenkennis was cruciaal om de coproductie vlot te laten verlopen. Regisseur Frank Van Mechelen (Salamander) spreekt vloeiend Frans, en scenarioschrijver Paul Piedfort (Professor T) werkte in het Engels, voordat hij met een Franse dialoogspecialist aan het script werkte. Tijdens de opnames werkte de crew in het Engels, Frans en Nederlands. "Dat is één van de redenen waarom ze zich zo goed aanpassen aan coproducties," legt Vanhaecke uit.
De belangrijkste locaties voor de opnames bevinden zich langs de Vlaamse kust, wat volgens haar een heel specifieke, Noord-Europese sfeer aan de serie zal geven. "Een combinatie van de architectuur en de filmische kwaliteiten van de stranden maakt dit uniek voor kijkers in de rest van Europa."
Speciale sfeer
Miia Haavisto van Tekele Productions in Finland was ook op zoek naar een speciale sfeer voor Transport, een suspense drama over internationale fraude en illegale paardenhandel. "We wisten dat we exclusieve locaties nodig zouden hebben met paarden, stallen en velden, en er waren er genoeg om uit te kiezen in de regio Vlaanderen," zei ze.
Het zoeken naar locaties, gepland voor de lente van 2020, werd bemoeilijkt door het coronavirus, maar de flexibiliteit van het Vlaamse team hielp om de productie op schema te houden. "We waren erg afhankelijk van foto's en een uitstekende locatiemanager. Vervolgens namen we een paar weken voor de opnames de definitieve beslissingen."
De productie bracht twee weken door in Antwerpen, Bornem, Turnhout en in de wereldberoemde Stephex-stallen. "Ze leverden alles wat we nodig hadden voor de opnames, en uitstekende productiewaarden," zei Haavisto. "Een groot voordeel was dat we niet ver hoefden te rijden naar de verschillende locaties, ook al waren het er zoveel."
Bij de opnames waren lokale crewleden en acteertalenten betrokken, waaronder Lynn Van Royen en Geert Van Rampelberg (Blackout, De Behandeling). Naast de steun van Screen Flanders kon de shoot ook rekenen op de Tax Shelter. Haavisto gaf aan dat ze beide systemen transparant en responsief vond. "Het is een zeer inspirerende financieringsomgeving en ik hoop hier opnieuw te werken."
Het is een zeer inspirerende financieringsomgeving en ik hoop hier weer te werken.
Reizend gezelschap
De vierde besproken coproductie was ongebruikelijk omdat er geen enkele seconde in Vlaanderen werd opgenomen. In plaats daarvan bracht de Vlaamse studio Lites haar camera's, lampen en grips naar IJsland om Fractures op te nemen, een drama dat een stadsdokter confronteert met de volksgeloven van een kleine gemeenschap. "Het was nogal een moment voor ons toen we de vrachtwagen van Lites uit België zagen aankomen voor ons bedrijf," zei Hordur Runarsson, regisseur en producent bij Glassriver in Reykjavik.
Een deel van de postproductie zal ook in Vlaanderen plaatsvinden, waarbij Image and Sound Factory het geluid voor zijn rekening neemt en Flow de postproductie, VFX en grading.
Runarsson legt uit dat Fractures de eerste van drie samenwerkingen tussen Glasshouse en Lunanime in Vlaanderen zal zijn. "We zagen een perfecte kans met het eerste project om samen te werken aan postproductie en apparatuur, maar dit zal zich uitbreiden in de andere series, waarbij een meerderheid van de opnames in Vlaanderen plaatsvindt."

Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieDe ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieMr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!