Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

De Acht Bergen: een natuurlijke coproductie

Coproductie

Italië en België: een hemelse combinatie.

De acht bergen © Alberto Novelli for Wildside

Ben je benieuwd hoe Vlaanderen creatief talent leverde aan de bekroonde film The Eight Mountains, die de Juryprijs won op het Filmfestival van Cannes in 2022?

Maak kennis met het team van The Eight Mountains

De door Screen Flanders gesteunde film The Eight Mountains is een mooi voorbeeld van de coproductiemogelijkheden met Vlaanderen, België. Het Italiaanse productiehuis Wildside (My Brilliant Friend, The Young Pope) bundelde de krachten met Menuetto en Rufus (BE) en Pyramide Productions (FR) voor deze Europese coproductie.

Naast de financieringsmechanismen van de Belgische Tax Shelter, steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en van het economisch fonds Screen Flanders, leverde Vlaanderen creatief talent aan dit mooie project. De Belgische regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch bewerkten de bestseller van Paolo Cognetti tot een scenario en regisseerden de film. Andere Belgische talenten zijn director of photography Ruben Impens en monteur Nico Leunen.

"We wilden altijd al samen schrijven." - aldus Felix en Charlotte, partners in het echte leven. Het boek De Acht Bergen kwam langs en ze bewerkten het samen tot een filmscenario.

"De Italiaanse productiemaatschappij Wildside kocht de rechten van het Italiaanse boek Le Otto Montagne en ze zochten een regisseur voor de film. Ze hadden Felix al lang op het oog (sinds The Broken Circle Breakdown). Dus toen belden ze Felix, maar hij was het boek al aan het lezen - een match made in heaven" - vertelt Hans Everaert, de Belgische coproducent van Menuetto (La Civil).

De acht bergen © Alberto Novelli for Wildside

Het was belangrijk voor ons dat we deel uitmaakten van het producerende team. Het is een Italiaanse film, maar de creatieve kern is echt Vlaams. Charlotte en ik, die het script schreven en regisseerden, Ruben en Nico. Dankzij de Vlaamse financiering konden we aan de producerstafel zitten, konden we meepraten over de film en waren we eigenaar van de film.

Felix van Groeningen regisseur

Vlaamse creatieve kern

Dankzij Belgische financiering kon dit Vlaamse dreamteam werken aan The Eight Mountains. Felix van Groeningen is een Belgische regisseur en schrijver, bekend van The Broken Circle Breakdown (2012), Beautiful Boy (2018) en De helaasheid der dingen (2009). Charlotte Vandermeersch is actrice en schrijfster, bekend van Loft (2008) en The Broken Circle Breakdown (2012). Cinematograaf Ruben Impens is bekend van de Palme D'Or Titane (2021), The Broken Circle Breakdown (2012) en Grave (2016). Monteur Nico Leunen is bekend van Ad Astra (2019), Beautiful Boy (2018) en The Broken Circle Breakdown (2012).

Lorenzo Gangarossa van Wildside bevestigt de meerwaarde van het werken met Vlaams talent. "Nico Leunen is één van de beste monteurs die ik in mijn hele leven heb ontmoet. En natuurlijk Ruben Impens... Je hebt de kadrering van deze film gezien! Vorig jaar was hij hier in Cannes met Titane. Als ik kon, zou ik die twee meenemen naar Italië en de hele tijd met ze werken!"

Ruben Impens vult aan: "Het is waar, we hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Het was de eerste keer dat Charlotte en Felix samen regisseerden, maar het viel vrij snel op zijn plaats. Na één take kon je ze zien discussiëren achter de monitor of één van de twee ging naar de acteur toe om te regisseren of commentaar te geven. Het ging allemaal heel vloeiend."

The Eight Mountains poster

Een natuurlijke coproductie

Hans Everaert legt uit dat het een natuurlijke coproductie was tussen Italië en België.

"Aan de ene kant had je het Italiaanse boek en de Italiaanse productie die al op gang begon te komen. Anderzijds had je alle Belgische artistieke elementen. Daar hebben we op voortgebouwd en we hebben elkaar in zekere zin heel snel gevonden. Voor mij als Vlaamse producent was het belangrijk om voldoende financiering te hebben van Belgische zijde. Voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) op zich is het een minoritaire productie, dus geven ze minder geld dan aan een majoritaire productie. Maar dan is het belangrijk dat je Screen Flanders hebt, dat voegt wat geld toe van de economische kant. Dus dan word je een belangrijke (of belangrijk genoeg) producent in de relatie om een goede partner te zijn. Zo werkt het."

Charlotte Vandermeersch wijst op de flexibiliteit van ons lokale, meertalige talent. "Een eigenschap van ons, Belgen, is hoe gemakkelijk we ons kunnen aanpassen. We identificeren ons niet met één ding, we zijn geen Belgen of we weten niet precies wat dat is. Het is iets dat flexibel is. Dus we zijn gewend om efficiënt te werken, alles zelf te doen."

Trailer van The Eight Mountains

Köln 75: mu­ziek­ge­schie­de­nis schrijven

Coproductie
Köln 75 vertelt het verhaal van hoe de Duitse tiener Vera Brandes tegen de verwachtingen in de Amerikaanse pianist Keith Jarrett naar Keulen haalde om een van de beroemdste jazzopnames aller tijden te spelen. De film is voor Vlaanderen gecoproduceerd door Lemming Film België en maakte gebruik van lokaal talent voor de VFX, grading en geluidsnabewerking.
Meer lezen

De ijs­beer­prins: ani­ma­tie­ta­lent combineren

Animatie
Drie animatiestudio's in drie Belgische regio's kwamen samen om The Polar Bear Prince te maken, een familie-animatiefilm geproduceerd door Maipo Film uit Noorwegen en gecoproduceerd door Vivi Film en Beside Productions uit België.
Meer lezen

Mr. K: een wereld bouwen in de studio

Coproductie
Als je een wereld voor een film bouwt, heb je ruimte en talent nodig. De producenten van Mr. K, die zijn wereldpremière beleeft op het 2024 Toronto International Film Festival, vonden beide in Vlaanderen.
Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!

Inschrijven nieuwsbrief