(Opnieuw) vermist
CoproductieDe producenten van cult-tv-serie The Missing waren zo onder de indruk van de opzet die ze in Vlaanderen vonden dat ze terugkomen voor een tweede luik. The White Queen meegerekend is dat een derde.
Het begon met de historische huizen, pleinen en grachten van Brugge, maar wat de producenten van een met een Emmy genomineerde Britse tv-serie steeds weer aantrok, was een zeer moderne combinatie van productie-expertise en aantrekkelijke financieringsmechanismen. De grote Britse tv-producent Company Pictures - wiens credits variëren van de baanbrekende serie Shameless tot epische perioddrama's als Wolf Hall - stak voor het eerst het kanaal over met The White Queen (2013), dat zich afspeelt in het Engeland van de 15e eeuw en dat zijn perfecte locatie vond in de pittoreske Vlaamse stad.
"We konden locaties krijgen die we nergens anders hadden kunnen krijgen," zegt Willow Grylls, die destijds bij Company Pictures werkte en sindsdien samen met partner Charlie Pattinson New Pictures heeft opgericht. Die eerste ervaring met werken in Vlaanderen "was gewoon logischer - we hadden het gevoel dat we veel meer productiewaarde konden krijgen door daar te filmen. In feite zouden we niet in staat zijn geweest om de show in het Verenigd Koninkrijk op te nemen, maar het was financieel logisch in België."
The White Queen maakte gebruik van Vlaams talent - met name actrice Veerle Baetens, de ster van de Belgische Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown - en deed een beroep op de expertise van meer dan honderd lokale crewleden en leveranciers. De film haalde ook ongeveer 17% van zijn budget op via het VAF/Mediafonds, Screen Flanders en de Belgische Tax Shelter.
De crew is absoluut fantastisch, ongelooflijk professioneel. Ze geven echt om het werk dat ze doen en het is goed opgezet.
Niet alleen het geld
Maar het was niet alleen een kwestie van geld, benadrukt Grylls. "De waarheid is dat sommige kosten in België hoger zijn. En, afhankelijk van de koers van de euro, is het niet per se goedkoper. Maar als je de Tax Shelter meerekent, was het zeker zinvol om in Vlaanderen te filmen. Ik denk dat het globaal, in termen van productiekosten, misschien 15% goedkoper was om het in België te doen."
De beslissing bleek ook in andere opzichten verstandig en leidde ertoe dat nog twee series in België werden opgenomen, ook al heeft het Verenigd Koninkrijk nu zijn eigen incentive. De ervaring met The White Queen was zelfs zo positief dat de producenten, nadat ze met het idee gespeeld hadden om de serie in Frankrijk op te nemen waar het verhaal zich afspeelde en besloten dat "de cijfers gewoon niet klopten", terugkeerden naar de regio met The Missing een geheel eigentijds verhaal dat geen behoefte had aan de schoonheid van Brugge.
De serie gaat over een Engels stel, Tony en Emily (James Nesbitt en Frances O'Connor), dat steeds wanhopiger op zoek gaat naar hun zoon die tijdens een vakantie in Frankrijk is verdwenen, daarbij geholpen door een vastberaden en obsessieve Franse agent, Julien (Tchéky Karyo). Het verhaal speelt zich af in twee periodes - de tijd van de daadwerkelijke verdwijning; en jaren later, wanneer Tony, nu gescheiden van Emily maar nog steeds vastbesloten om de waarheid te vinden, terugkeert naar Frankrijk en verschillende aanwijzingen najaagt, geholpen door de inmiddels gepensioneerde Julien.
Gebaseerd op een documentaire over een echte Franse detective die jaren besteedde aan het onderzoeken van een soortgelijke onopgeloste verdwijning, was The Missing een van de must-see series op de Britse televisie in de herfst van 2014, en is sindsdien uitgezonden in de VS, Nederland, België, Noorwegen, Finland en Duitsland. Grylls, die één van de producenten was, vond het productieproces zo lonend dat New Pictures terugkeert naar België voor een tweede serie.
De samenwerking met Czar gaf ons een verbeterde creatieve visie. Zonder hun betrokkenheid hadden we niet de show gehad die we hadden...
Czar is een ster
The Missing 2 gaat in februari 2016 in productie voor opnames van 20 weken en New Pictures werkt opnieuw samen met het Vlaamse productiebedrijf Czar TV en producent Eurydice Gysel. "Ik vind Czar absoluut briljant," zegt Grylls. "Eurydice is fantastisch en we werken heel graag met hen samen. Voor alles wat zinvol is om in dat deel van de wereld te doen, zouden we altijd overwegen om terug te gaan."
Wat oorspronkelijk een verstandshuwelijk was, lijkt zich inderdaad te hebben ontwikkeld tot een regelrechte liefdesrelatie. "Czar is niet alleen een briljante dienstverlener die we absoluut vertrouwen," voegt Grylls eraan toe, "maar hun creatieve kijk op dingen is ook heel goed. Ze hebben een geweldige smaak en dat vertaalt zich in hun smaak voor DOP's en creatievelingen en gaffers en allerlei andere dingen. Het is niet alleen een kwestie van naar Vlaanderen komen om de financiering rond te krijgen om de show te maken die we wilden. Werken met een bedrijf als Czar gaf ons de additionaliteit van een verbeterde creatieve visie voor de show. We zouden niet de show hebben gehad die we hadden zonder hun betrokkenheid." Ook het vernieuwen van de Tax Shelter-regelingen heeft geholpen. "De vorige keer, onder het oude regime, was het veel moeilijker," zegt ze. "Ze eisten verschillende dingen die het moeilijker maakten, maar nu het geherstructureerd is, denk ik dat het eenvoudiger wordt."
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieDe ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieMr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!