Ontmoet Samuel Bruyneel, Lunanime
CoproductieDe 'Vlaamse Meesters' stonden centraal op TV Drama Vision, de internationale conferentie voor dramaseries op het Göteborg Film Festival in januari 2024.
Sprekers uit de hele sector reflecteerden over het rijke creatieve talent van de regio en schetsten de bijdrage die Vlaanderen kan leveren aan internationale coproducties, zowel op het scherm als achter de schermen.
Producent Samuel Bruyneel van Lunanime (onderdeel van Lumière) is geen onbekende in Göteborg en de Scandinavische scene in het algemeen. Zijn bedrijf heeft een lange geschiedenis in het distribueren en coproduceren van films en series uit de regio, zoals State of Happiness, Bullets en Occupied.
De Scandinavische regio heeft zich gericht op producties van zeer hoge kwaliteit, dus de stap als coproducent heeft ook voor onze regio veel voordelen opgeleverd. Er is een kruisbestuiving geweest op het gebied van knowhow en we hebben veel van elkaar geleerd.

Veel soorten coproductie
Deze partnerschappen beginnen vaak met de postproductie, omdat dit een gemakkelijke manier is om in België te investeren en zo de cofinancieringsmogelijkheden van het land te ontsluiten. "Maar er zijn meerdere mogelijkheden en we maken elke productie op maat," zei Bruyneel. Dat kan betekenen dat we opnames in Vlaanderen organiseren of dat we crew en apparatuur naar het buitenland sturen.
"In de eerste plaats kijken we naar de scripts om te zien of ze bij ons DNA passen. Daarna bespreken we hoe betrokken we zullen zijn bij het redactionele proces, en dat hangt af van de hoofdproducent," ging hij verder. Soms is Lumière er volledig bij betrokken, bijvoorbeeld door een Vlaamse schrijver aan boord te halen, of het kan een stapje terug doen en gewoon werken aan het samenstellen van de productie.
Maar als een project echt aansluit bij haar interesses, bijvoorbeeld in het misdaadgenre, kan ze ook een minimumgarantie bieden voor distributie in de Benelux.
Een minimumgarantie, samen met de Tax Shelter en een bijdrage van Screen Flanders of een ander economisch fonds, betekent dat de financiering die we binnen een coproductie aanbrengen het equivalent kan zijn van een veel groter territorium.

De eigen projecten van Lumière hebben ook vaak een internationale dimensie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de buitenlandse netwerken van het bedrijf. "We hebben een lichte voorkeur voor high-end series, en dat kan moeilijk te bereiken zijn met alleen binnenlandse financiering," zei Bruyneel. "Dus zijn we geneigd om een groter territorium te zoeken om mee te financieren, en dat helpt ons om die hogere kwaliteit te bereiken en meer internationaal potentieel te hebben."
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieDe ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieMr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!