Moresnet: een erg Europees mysterie
CoproductieJe vindt het dorp Moresnet waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland samenkomen. Voor regisseur Frank Van Passel is dit vruchtbare grond voor een mysterieuze thrillerserie die gedeelde verhalen vertelt over het verleden, het heden en de toekomst van Europa.
In Vlaanderen wonen we dicht bij Duitsland, Frankrijk en Nederland, dus we hebben de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een enorme markt met een gedeelde geschiedenis, die zich aangetrokken voelt tot dezelfde soort verhalen.
Het eerste seizoen van Moresnet, dat in première gaat in de officiële competitie van Canneséries, draait om Ben, een man met een problematisch verleden die terugkeert naar het dorp na de dood van zijn vader. Wanneer hij een tijdcapsule opgraaft die hij en zijn vrienden 22 jaar geleden hebben begraven, vindt hij een lijst met al hun namen erop. En de data van hun dood.
Leven versus lot
De race om te voorkomen dat deze grimmige voorspelling uitkomt, leidt Ben en zijn vriendin Zoë naar Thalamus, een Duits neurotechnologisch bedrijf dat wordt geleid door de briljante wetenschapper Robert Rolin en zijn kleindochter Eva.
"Ben heeft een existentiële angst, een innerlijke angst, die hij probeert te ontvluchten, maar we trekken hem de wereld in en proberen zijn gezicht te richten op wat er vandaag de dag gebeurt," zegt Van Passel, die de serie bedacht met scenarist Jef Hoogmartens en co-showrunner Jonas Van Geel.
Deze huidige zorgen omvatten angsten over politiek, het milieu en technologie. Het resultaat is een mysteriethriller waarin twee visies op het leven botsen: de kneedbaarheid van het leven versus de onvermijdelijkheid van het lot.
Beginnen met het verhaal
Ongebruikelijk voor een serie begon het werk aan Moresnet met de scripts. "Ik denk dat het vaak een vergissing is om te beginnen met de pitch en dan pas de scripts te schrijven," zegt Van Passel. "Voor mij is de pitch een kristallisatie van een werkproces." Hij wilde er ook zeker van zijn dat hij het internationale acteertalent zou aantrekken dat nodig is om het verhaal te vertellen. "Geen enkele goede acteur zal ja zeggen tegen een coproductie als je niet het perfecte script hebt," zegt hij.
Van Passel en zijn medewerkers konden zelfstandig aan de slag met de scripts dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Zodra ze zes afleveringen hadden, pitchten ze naar producenten en kwamen ze in contact met Lompvis en Caviar, die op hun beurt de Vlaamse streamingdienst Streamz aan boord haalden. Dit vormde de basis voor de financiering van de coproductie, waarbij Flare Film uit Duitsland en Pupkin uit Nederland zich aansloten.
De serie werd gepresenteerd op Series Mania in 2022, wat resulteerde in een deal met internationale distributeur Newen Connect.
Het was duidelijk dat ze een zeer ambitieus distributieplan hadden voor de serie. In combinatie met hun ervaring in het uitbrengen van internationale series op de markt en hun enthousiasme voor de show, voelde Newen Connect als de perfecte partner.
De Duitse zender ZDFneo kwam vervolgens aan boord, samen met de Nederlandse distributeur Skoop Media. Op dit punt verleende Screen Flanders steun aan de coproductie, terwijl de Nederlandse financiering afkomstig was van de Production Incentive.
Acteertalent aantrekken
Van Passels nadruk op de kwaliteit van het script wierp zijn vruchten af. Zo tekende de Nederlandse acteur Pierre Bokma (Will) voor de rol van wetenschapper Robert Rolin en de Duitse actrice Leonie Benesch voor de rol van Eva, zijn kleindochter en opvolgster aan het hoofd van het bedrijf. Benesch is een rijzende ster in Duitsland en speelde onlangs in de Oscargenomineerde film The Teachers' Lounge.
Deze acteerkracht werd geëvenaard aan Vlaamse zijde, met Boris Van Severen (Baptiste) die het centrale personage Ben speelt. "Boris is al bekend in België, maar ik heb altijd gedacht dat zijn potentieel veel groter was dan de kansen die hij tot nu toe heeft gekregen," zegt Van Passel, met wie hij samenwerkte aan de serie Renaissances.
Van toneelacteur Bram De Win wordt ook een revelatie verwacht. "Soms vind je een acteur met een lange carrière in het theater, maar als je hem voor de camera zet begint er iets speciaals te gebeuren," zegt Van Passel.
Ondertussen lost Joke Emmers de belofte in van rollen in Assisen en Billie vs Benjamin. "Ze is nog zo'n geweldige actrice uit Vlaanderen die, als je het mij vraagt, een veel groter talent is dan ze zelf denkt."
Aanpasbare locaties
De serie werd opgenomen op locaties in België, Duitsland en Nederland, waarbij iconische aspecten van Moresnet zelf, zoals de lange spoorbrug die over het dorp loopt, natuurlijk een rol speelden. "We hebben die locaties natuurlijk gebruikt, maar voor de meeste andere hebben we in Vlaanderen gefilmd, omdat dat veel toegankelijker is," zegt Van Passel.
Opvallende locaties waren onder andere een klooster in Leuven, dat dienst deed als krankzinnigengesticht, en een voormalig radiogebouw in Overijse, waar scènes in een oud laboratorium tot in detail werden uitgewerkt. Scènes in het hightech hoofdkwartier van Thalamus werden opgenomen in de kantoren van Barco in Kortrijk, een echte hightech leider in Vlaanderen. "Vanuit architecturaal oogpunt is het een verbazingwekkend gebouw en het was een luxe om daar te kunnen filmen."
Effectieve crew
Van Passel stelde zijn crew samen uit Vlaanderen en Nederland en zorgde ervoor dat er eenheden werden samengesteld met gedeelde ervaring. "Voor mij is het heel belangrijk dat de DoP en de crew om hem heen heel hecht zijn," zegt hij. "Dus voor Moresnet waren de DoP Gerd Schelfhout, de focus puller, de gaffer en iedereen achter de cameraploeg Vlamingen."
Moresnet is de laatste van Schelfhouts seriecredits, na bijdragen aan onder andere Marie Antoinette, Déjà Vu, Attraction en Professor T.
Ondertussen bracht de decorafdeling de Vlaamse production designer Geert Paredis en de Nederlandse art director Florian Legters samen. "Ze werkten nauw samen om de meest interessante talenten van beide kanten van de grens te verzamelen," zegt Van Passel.
De visuele postproductie werd gedaan door Loom in Vlaanderen en het geluid door Posta in Nederland.
Binnenkort in Moresnet...
Van Passel denkt dat er nog veel meer te ontdekken valt over Moresnet en wil het erfgoed graag opnieuw bekijken voor toekomstige seizoenen.
"Het historische belang van Moresnet is grotendeels onbekend," zegt hij. "Tijdens de 19e eeuw was het een kleine onafhankelijke staat, zoals Monaco of Lichtenstein, tot het na de Eerste Wereldoorlog deel ging uitmaken van België. Dus als het eerste seizoen van Moresnet goed ontvangen wordt, willen we beetje bij beetje evolueren naar een seizoen dat deze historische gebeurtenissen fictionaliseert."
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenKöln 75: muziekgeschiedenis schrijven
CoproductieDe ijsbeerprins: animatietalent combineren
AnimatieMr. K: een wereld bouwen in de studio
CoproductieSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!