Caviar | Lompvis
Meet the producersSinds de lancering in Vlaanderen 20 jaar geleden, is Caviar uitgegroeid tot een internationaal productiebedrijf met kantoren in Los Angeles, Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam.
Het bedrijf is in eigen land vooral bekend van de series Tabula Rasa en Clan (met een recente remake voor Apple TV+ als Bad Sisters) en de film Rebel van Adil en Bilall. Het internationale werk omvat de Oscarwinnende film Sound of Metal, Caméra d'Or-winnaar War Pony en Last Swim, dat in 2024 de Kristallen Beer won op de Berlinale, evenals de Nederlands-Belgische serie De Joodse Raad, die in hetzelfde jaar het Gouden Kalf voor Beste Serie in Nederland won.

Moresnet
Bovenaan de lijst van recente coproducties van Caviar staat de thrillerserie Moresnet, die zich afspeelt in een echt dorp op het punt waar België, Duitsland en Nederland elkaar ontmoeten. "Het was dus een heel natuurlijke coproductie tussen deze drie landen," zegt producent Helena Vlogaert.
Het verhaal draait om Ben, een man met een problematisch verleden die terugkeert naar het dorp na de dood van zijn vader. Wanneer hij een tijdcapsule opgraaft die hij en zijn vrienden 22 jaar geleden hebben begraven, vindt hij een lijst met al hun namen erop en de data van hun dood.
De serie werd bedacht door regisseur Frank Van Passel, scenarist Jef Hoogmartens en co-showrunner Jonas Van Geel. Om de serie tot leven te brengen, werkte Caviar samen met lokale partner Lompvis, de Nederlandse producent Pupkin en Flair Film in Duitsland. De internationale samenwerking van Moresnet is ook zichtbaar op het scherm, met Vlaamse acteurs zoals Boris Van Severen (Baptiste) en Joke Emmers (Assisen), Pierre Bokma (Will) uit Nederland en Leonie Benesch (The Teachers' Lounge) uit Duitsland.
Vroege financiering kwam van de Vlaamse streamingdienst Streamz, met verdere lokale steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders en de Belgische tax shelter. De internationale distributie wordt verzorgd door Newen Connect.
Professor T & Before We Die
Een bijzonder onderdeel van het coproductiewerk van Caviar is een structuur die in 2020 is opgezet om de Britse dramaspecialist Eagle Eye te helpen bij de productie van Engelstalige remakes van buitenlandse formats.
Het idee is om 80 procent van de opnames en een groot deel van de postproductie naar België te halen, waarbij men dan gebruik kan maken van het tax shelter systeem en onze zeer genereuze en flexibele soft funding systemen.
Voorbeelden hiervan zijn de misdaadserie Before We Die, die oorspronkelijk uit Zweden komt, en de Vlaamse misdaadserie Professor T. "Het grappige is dat we een Engelstalige remake maken van een Vlaams format, waarbij we alles in België opnemen maar met locaties die voor Cambridge staan," zegt Kerremans.
De steun van Screen Flanders is doorslaggevend in dit proces. "Bij Professor T en Before We Die was het één van de drijvende krachten om deze Engelstalige remakes naar Vlaanderen te halen," zegt hij.
Coproduceren met Caviar
Het internationale bereik en de interne middelen van Caviar onderscheiden het bedrijf van zijn collega's in Vlaanderen. Zo kan het bijvoorbeeld gebruik maken van de mogelijkheden van de interne postproductiefaciliteit Loom om te voldoen aan de eisen van projecten met high-end VFX-behoeften, en kan het in de financiering stappen dankzij zijn tax shelter bedrijf Caviar Film Financing.
De ideale projecten zijn die projecten die passen bij Caviar's eigen creatieve DNA. "We zijn vooral op zoek naar projecten die 'genre met een randje' zijn, en we werken het liefst met langdurige, betrouwbare partners die dezelfde creatieve taal spreken als wij," zegt Kerremans.
Neem contact op met
-
Caviar | Lompvis
Robin Kerremans -
Caviar | Lompvis
Helena Vlogaert
Succesverhalen
Lees alle succesverhalenHotel Bonka
Meet the producersEyeworks Film & TV Drama
Meet the producersPanenka
Meet the producersSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!