Criteria
Zowel jij als steunaanvrager als het project waarvoor je steun aanvraagt moeten aan een aantal criteria voldoen om ontvankelijk te zijn. Je kan deze hieronder op een rijtje terugvinden. Een gedetailleerd overzicht vind je terug in onze Screen Flanders handleiding.
Wie kan steun aanvragen?
Belgische onafhankelijke producenten (cfr. Vlaams Mediadecreet) kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest. Buitenlandse producenten die een aanvraag bij Screen Flanders wensen in te dienen, kunnen hiervoor een beroep doen op een Belgische coproducent, die aan alle selectievoorwaarden voldoet.
Voor welke projecten?
Zowel speelfilms als series komen in aanmerking voor steun en dit zowel binnen het fictie-, documentaire- als animatiegenre. Het audiovisuele werk moet minstens 60 minuten bedragen en series moeten uit minstens drie afleveringen bestaan. Zowel fictie- als documentaireseries moeten een doorlopend verhaal brengen. Majoritair Belgische fictieseries komen slechts in bepaalde gevallen in aanmerking. Voor soaps, telenovelles, sitcoms, webseries en experimentele series kan je geen Screen Flanders-steun aanvragen.
De definities waaraan de audiovisuele werken moeten voldoen zijn terug te vinden in de Screen Flanders handleiding.
Voor welke uitgaven?
Niet alle uitgaven komen in aanmerking voor Screen Flanders. Screen Flanders beperkt zich hierbij tot audiovisuele uitgaven die als doel de voltooiing van het beoogde audiovisuele werk hebben. Verder moeten de uitgaven aan volgende voorwaarden voldoen:
- gefactureerd worden vanuit een btw-plichtige onderneming met maatschappelijke zetel en operationele exploitatiezetel met aantoonbare en continue activiteit in het Vlaamse Gewest en betaald worden in het Vlaamse Gewest;
- gefactureerd en betaald worden binnen de uitgavenperiode;
- rechtstreeks aan de steunaanvrager gefactureerd worden;
- structurerend zijn voor de Vlaamse audiovisuele sector;
- realistisch en marktconform zijn wat betreft de prijs.
In aanmerking komende uitgaven zijn exclusief btw en mogen niet gefactureerd zijn vóór de datum van indiening van de steunaanvraag. We aanvaarden de uitgaven enkel op basis van facturen die zijn opgesteld volgens de wettelijke bepalingen en voldoende gedetailleerd zijn.
Uitgaven die bewezen moeten worden voor VAF-steun zijn niet subsidieerbaar. Uitgaven die moeten bewezen worden in het kader van de Belgische Federale Tax Shelter wel, voor zover ze in aanmerking komen voor Screen Flanders.
Een volledige lijst met in aanmerking komende uitgaven, net als specifieke richtlijnen m.b.t. uitgaven via aanverwante bedrijven, loonkosten, computermateriaal, investeringen, etc. kan je raadplegen in onze Screen Flanders handleiding.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor steun moet jouw aanvraag aan onderstaande criteria voldoen:
- op het moment van de aanvraag is reeds 50% van de totale financiering voor het project beschikbaar;
- jouw project zal minimaal 250.000 euro (exclusief btw) aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven realiseren in het Vlaamse Gewest;
- de aanvraag is ingediend vóór de eerste opnamedag / eerste animatiedag;
- jouw project is al maximaal één keer ingediend en kreeg bij de vorige indiening geen steun;
- jouw project voldoet minstens aan drie (voor animatie) of aan vier (voor fictie en documentaire) van de culturele voorwaarden, opgenomen binnen de culturele toets (zie Screen Flanders handleiding);
- het staatssteunpercentage overschrijdt de maximaal toegelaten drempel niet. De totale staatssteun bedraagt maximum 50% van het totale productiebudget van het project. Dit percentage wordt verhoogd tot 60% voor coproducties die door meer dan één lidstaat van de EU worden gefinancierd en waarbij producenten uit meer dan één lidstaat betrokken zijn en tot 75% wanneer het om een moeilijk audiovisueel werk gaat;
- op de indieningsdatum van jouw steunaanvraag ben jij als steunaanvrager geen onderneming in moeilijkheden (OIM) en heb je geen procedure lopen waarbij een toegekende steun wordt teruggevorderd;
- de online aanvraag en projectbegroting zijn volledig en correct ingevuld en de aanvraag is voor het verstrijken van de deadline ingediend.
Steunbedrag & terugbetaling
Per project kan je tot 400.000 euro steun aanvragen. Je bepaalt zelf op basis van de in aanmerking komende uitgaven die je aanbiedt en de algemene kwaliteit van het dossier welk steunbedrag je vraagt. De minimale uitgavenverplichting in het Vlaamse Gewest bedraagt 100% van de toegekende steun. Doordat Screen Flanders echter een selectieve en competitieve steunmaatregel is, worden in aanvragen hogere uitgavenratio’s of economische hefbomen aangeboden.
Screen Flanders kent de steun toe in de vorm van terugbetaalbare voorschotten op netto-ontvangsten. Van deze netto-ontvangsten dien je een pro rata recoupmentpercentage terug te betalen. Het recoupmentpercentage is van toepassing vanaf de eerste euro aan netto-ontvangsten, gelijktijdig en in eerste rang met de andere financiers. Het fonds heeft recht op dit percentage, ook na de terugbetaling van de investering.
Selectief systeem
Je kan een steunaanvraag enkel indienen binnen het kader van een lopende oproep. Screen Flanders heeft twee oproepen per jaar met deadlines in maart en september. Elke oproep beschikt over een specifieke budgetenveloppe.
Een jury bestaande uit zowel economische als culturele experts beoordeelt de ontvankelijke aanvragen op basis van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Deze criteria focussen zich hoofdzakelijk op het economisch potentieel van jouw project en op de impact van jouw productie op de Vlaamse audiovisuele sector. We kennen de beschikbare middelen vervolgens toe aan de hoogst gerangschikte projecten en dit in dalende volgorde totdat het budget ontoereikend is.
Meer informatie over de voorwaarden en selectiecriteria kan je raadplegen in de Screen Flanders handleiding.
Hier vind je enkele nuttige documenten: de volledige Screen Flanders handleiding en de gebruikershandleiding voor je online steunaanvraag.
Tip: Lees eerst de gebruikershandleiding. Deze geeft scherm per scherm weer welke informatie je dient in te vullen of welke documenten je moet opladen. Zo kan je jouw aanvraag zo optimaal mogelijk voorbereiden.
Wettelijk kader
Ga verder naar
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Registreer je voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Screen Flanders nieuws!